Ciasto czekoladowe

 

Znowu mamy poniedziałek. Weekend jak zawsze upłynął bardzo szybko, za szybko. Pogoda tym razem dopisała, prawie jak wiosna, wiec snuliśmy się małymi uliczkami robiąc dużo zdjęć i podziwiając błękitne niebo. Wieczorem upiekliśmy chleb na niedzielne śniadanie, a w niedziele było pieczenia ciasta do kawy. Tym razem ciasto bardzo czekoladowe, jedno z naszych ulubionych weekendowych wypieków.

Miało być dietetycznie w styczniu, ale wiadomo jeden kawałek ciasta z duża gałka lodów waniliowych nie powinien zaszkodzić… prawda ?? !! Do tego dobry film – na nowo obejrzałam „Bezsenność w Seattle”, komedia romantyczna z niezastąpiona Meg Ryan… i takie właśnie weekendy lubię najbardziej.

Możecie polecicie jakieś dobre filmy na weekendowe popołudnia ?

Ciasto bardzo czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Składniki:

190 gram miękkiego masła

170 gram brązowego cukru

130 gram maki

60 gram kakao w proszku

1 łyżka proszku do pieczenia

3 jajka

25 ml pełnego mleka

Prostokątna forma jak do babki

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C i wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia. W dużej misce, lub robocie kuchennym ucieramy masło i cukier na jednolity krem. Dodajemy mokre składniki czyli jajka i mleko, jedno po drugim cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy suche składniki: przesiana mąka i kakao oraz proszek do pieczenia.

Suche składniki powinny połączyć się z mokrymi tworząc czekoladowy krem, bardzo czekoladowy. Przelewamy masę na ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Ciasto czekoldowe

Po upieczeniu niech ciasto trochę się ostudzi. Podajcie je z lodami waniliowymi lub ze szklanka mleka !

Jak widać u nas ciasto bardzo smakowało ! 🙂

ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi

Smacznego !!!

 

 

magda