jabłka

W kuchni w koszyczku leżą sobie jabłka. Przez kilka dni zastanawiałam się co by z nich zrobić…. no i padło na jabłuszka z kruszonką czyli jabłkowe crumble.

Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wystarczy pól godziny i deser gotowy. 
Składniki:
na kruszonkę

– 100 g maki
– 2 łyżki brązowego cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g zimnego masła
Wsypujemy suche składniki do miski, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Najlepiej jest to zrobić ręcznie. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do plastikowej torebki i umieszczamy w zamrażalniku.
owoce

– 4 średniej wielkości jabłka
– sok z jednej cytryny
– garść łupanych włoskich orzechów
– cynamon i cukier waniliowy
Jabłka kroimy na małe kawałeczki i polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy, cynamon i cukier waniliowy. Tak doprawione owoce umieszczamy  w naczyniu w którym będziemy je zapiekać ( ja użyłam dwa małe naczynia ). Posypujemy naczynia wcześniej przygotowana kruszonka. Jeżeli wyszło wam za dużo kruszonki, nie ma problemu, ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodowce.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut ( albo do czasu gdy crumble będzie zarumienione )
Smacznego !!

magda

  • Bee

    Jabłkowe crumble to chyba moje ulubione, przepyszne na śniadanie jak i na deser <3

  • crumble! pyszności;)

  • Uwielbiam crumble. 🙂 Jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie jabłkowych zapasów.

  • Wygląda wyśmienicie! Wypróbuje przepis 🙂 Kocham jabłka 😀

  • W weekend robiłam jabłkowe. Smakowicie wygląda u Ciebie;)

  • Aga

    Uwielbiam jabłkowe crumble:)

  • kruszonka / crumlbe! mniam ;]

  • Genialne w swej prostocie 🙂

  • dziekuje dziewczyny ! Bylo naprawdę smaczne !! 🙂

  • Anonymous

    Zrobiłam trochę w innym stylu bo dodalam kilka rodzaji owocow i do nich dodalam cukier waniliowy ale super pomysł z tym