Czasami mam ochotę na coś słodkiego, ale nie tak bardzo słodkiego jak czekolada. Musi też być zdrowe i najlepiej z owocami. W takie moment sięgam po jogurt i zaczynam mieszać ze sobą przeróżne składniki.
Ostatnio moim ulubionym deserem jest krem jogurtowo kokosowy z kiwi i bananem. Deser ten można przygotować w 15 minut i dodać tak naprawdę jakiekolwiek sezonowe owoce.
A jakie są wasze ulubione desery jogurtowe ?
![]() |
krem jogurtowo kokosowy |
Krem jogurtowo – kokosowy z kiwi
Składniki:
( na 4 porcje )
– 400 gr greckiego jogurtu naturalnego, niesłodzonego
– 120 ml mleczka kokosowego
– 4 łyżeczki miodu ( ja użyłam pszczelego z maliną )
– 1 banan
– 2 kiwi
Jogurt wlewamy do miski i mieszamy go z miodem i mleczkiem kokosowym. Wkładamy do lodówki, i wyciągamy kilka minut przed podaniem.
Obieramy owoce i kroimy na drobne kawałki. Kilka kawałeczków owoców odkładamy na bok, użyjemy je potem do dekoracji.
Na kilka minut przed podaniem wyjmujemy z lodówki wcześniej wymieszany jogurt z mleczkiem kokosowym i miodem, i dodajemy do niego owoce. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Krem przekładamy do miseczek i dekorujemy odrobiną miodu i owocami.
Smacznego !!