Lato Adios

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Już prawie wrzesień, dlatego by utrzymać chociaż na stole odrobinę słońca i letnich smaków dzisiaj przepis na sorbet z kiwi. Bardzo prosty, a co najwazniejsze niesamowicie smakowity.

Sorbet z kiwi
(przepis zaczerpnięty z Cocina Facil nr 152 )

Składniki:

8 kiwi
100g cukru
1 cytryna
1 białko
400 ml wody

Myjemy owoce. Z cytryny wyciskamy sok. Bierzemy jedno kiwi i kroimy na pół, a następnie na kilka kawałeczków, które na koniec posłóżą nam do dekoracji i odkładamy do lodówki. Pozostałe kiwi obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wsypujemy do naczynia w którym będziemy miksować owoce. Dodajemy cukier, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystko wlewamy do formy, najlepiej metalowej podłóznej jak do babki, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika do czasu lekkiego zamrożenia. Wówczas wyjmujemy z zamrażalnika przekładamy do dużej miski, dodajemy białko i na nowo wszystko razem miksujemy. Gdy wszystkie składniki połaczą się, przekładamy do metalowej formy i wkładamy do zamrażalnika do czasu całkowitego zamrożenia.

No i smacznego ! 🙂

Najlepiej jakiś czas przed podaniem wyjąc z zamrażalnika by lody lekko się rozmroziły. Dzięki temu smakuje lepiej i naprawdę baaardzo soczyście.

Ja robiąc ten przepis pierwszy raz, zupełnie zapomniałam o jajku – i uwierzcie również wyszły bardzo dobre 🙂

magda

  • ma cudowny kolor 🙂