Pierwsze świąteczne ciasteczka

Już prawie święta… Pomalutku czuć zapach nadchodzących świąt na ulicach, w sklepach, na twarzach innych ludzi… Pomimo zimnych grudniowych dni jakoś tak mi cieplej się robi gdy pomyśle o tych wszystkich smakołykach.. Karp, pierogi, kluski z makiem i makowiec.. pobudzeni świąteczną atmosferą postanowiliśmy upiec po raz pierwszy w życiu PIERNIKI. Okazało się że to nie jest wcale takie trudne.. a pierniki nie tylko są smaczne, ale wypełniają dom tym niesamowitym imbirowo – cynamonowym zapachem…
                                                                         
                                                                                                                        a oto efekt naszej pracy 🙂

Świąteczne ciasteczka

Składniki:
3 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g margaryny
1/2 szklanki brązowego cukru
łyżka imbiru
łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli

Do dużej miski wsyp mąke, cynamon, sól, pieprz, imbir i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj masło i brązowy cukier, aż uzyskają jednolitą kremową konsystencje. Można użyc do tego miksera, jednak my zrobiliśmy to ręcznie.
Następny krok, to cały czas mieszając dodajemy stopniowo składniki z pierwszej miski. Pod koniec dobrze jest się troszeczkę wybrudzić i uformować ciasto dłońmi. Dzielimy masę na 3 równe części , zawijamy w folie plastikową i wsadzamy do zamrażalnika  na mniej więcej godzinę.

Po upływie godziny, rozwałkowujemy ciasto i nadajemy ciasteczkom kształt. My dla zabawy ozdobiliśmy jeszcze nasze ciasteczka lentilkami.

Tak przygotowane ciasteczka, wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na 8 – 10 minut. Po wyjęciu należy odstawic je na kilka minut do ostygniecia. Najlepiej smakują w zimne, ciemne wieczory z kubkiem
ciepłego mleka z miodem! A ładnie zapakowane są doskonałym pomysłem na świąteczny, pyszny prezent !
SMACZNEGO !!!

magda