Lazania a la Bolonesa

Lazaniaa dla dwóch – czterech osób.

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego dobrej jakości
2 łyżki oliwy z oliwek
2 opakowania 250 ml sosu pomidorowego
1 papryka czerowna lub zielona
1 średnia cebulka
3 ząbki czosnku
szczypta suszonej bazylii, oregano
kilka listków świeżej bazylii
jedno opakowanie makaronu typu lazania,bez gotowania
1 kulka sera mozarella
150 g tartego sera ( my używamy gouda)
1 pomidor
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Lazania to potrawa, którą uwielbiamy i istenieje w naszym jadłospisie od dłuższego czasu, wciąż ulepszana. Pierwszy krok to przygotowanie składników do sosu, czyli kroimy na małe kawałeczki czosnek, cebulkę i paprykę.  W międzyczasie patelnia powinna sie rozgrzewac na średnim ogniu razem z oliwą z oliwek. Do rozgrzanej oliwy, wrzucamy wcześniej przygotowaną cebulę, czosnek i paprykę. W momencie kiedy cebula i czosnek są już zarumienione dodajme mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Sos pomidorowy, oraz przyprawy ( oregano, bazylia) dodajemy gdy mięso jest już usmażone i sprawdzamy czy nie potrzeba troszeczke soli lub pieprzu. Czasami, aby sos nie był zbyt mdły lub kwaskowy dobrze jest dodac łyżeczke cukru, ale to już według uznania. Zmniejszamy ogien do minimum i po 10 minutach nasz sos jest gotowy.

W tym momencie możemy rozpocząc rozgrzewanie piekarnika do 180 stopni C.

Lazanie zapiekamy w naczyniu żaroodpornym, najlepiej kawdratowym lub prostokątnym by łatwiej było układac makaron. Dobrze jest wysmarowac dno naczynia odrobiną sosu, a potem dopiero położyc pierwszą warstwe makaronu, którą polewamy sosem, a nastepnie posypujemy tartym serem, kolejna warstwa makaronu, sos, ser…etc. Na samym wierzchu, ostatnią warstwe makaronu polewamy resztą sosu, posypujemy resztą tartego sera, a nastepnie dodajemy kawalki sera mozarella i pokrojonego na plasterki pomidora.

Tak przyrządzone danie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 min. Po wyjęciu makaron ma byc miekki, mozarella sie lekko zezłoci.

Przed podaniem dobrze jest przybrac lazanie listkami świeżej bazylii nie tylko dla smaku, ale i ładniejszej prezencji 🙂

Ten przepis dedykuje mojej ukochanej kuzynce, która od mniej więcej roku dopytuje sie jak zrobic lazanie.

SMACZNEGO !!

magda

  • Uwielbiam lazanię, mogłabym ją jeść na okrągło. Dziękuję za przypomnienie mi o niej.Wpadłam tu troszę przez pomyłkę ale widzę że jest fajnie i jeśli pozwolicie zajrzę czasami.
    Jak jest lazania to czuję się jak w domu. Pozdrawiam
    Asia