Witamy po przerwie :)

Niestety na jakiś czas, z braku czasu pozostawiłam nasz blog. Nie oznacza to jednak że przestałam eksperymentować w kuchni. Przez ostatnie miesiące wypróbowaliśmy szereg nowych przepisów i postaram się je wszystkie umieścić na blogu.

Zima nie chce dać za wygraną. Za oknem deszcz pada cały tydzień i nie chce się wystawiać głowy na zewnątrz. Na taką pogodę zawsze się sprawdza Placek Pasterza. Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam tej potrawy w domu znajomego Szkota i od razu zakochałam się w tym  przepisie. Nie wymaga on wiele pracy, ani jakiś specjalnych zdolności kulinarnych, a jest przepyszny i sycący. W sam raz na takie dni jak dzisiaj 🙂

Oto przepis na Zapiekankę Pasterską

Składniki:
400 g wołowego mięsa mielonego
5 średnich ziemniaków ugotowanych na pure
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 zielona papryka
100 ml sosu pomidorowego
tarty ser ementaler (do posypania)
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
oliwa

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy na 200C

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu wody, dodajemy łyżeczkę masła i odrobinę mleka by zrobić pure.
Podczas gdy ziemniaki się gotują kroimy drobniutko cebulę,czosnek i paprykę. Wszystko wsypujemy na rozgrzaną patelnię z oliwą i rumienimy. Dodajemy mielone mięso przyprawione pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy. Gdy mięso całkowicie zbrązowieje dodajemy sos pomidorowy ( ja używam sosu naturalnego z pomidorów bez przypraw, więc zawsze dodaje łyżeczkę cukru by nie był zbyt cierpki). Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy wszystko jest już gotowe, przekładamy mięso do dużego, żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy pure ziemniaczane, posypujemy tartym serem i bułką tartą. Wkładamy do piekarnik na około 20 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki powinien być zarumieniony.
Smacznego !!

 

magda

  • i dzisiaj śnieg nie odpuszcza
    pysznie byłoby zrobic taki obiad..