Klopsiki w sosie czyli hiszpanskie albondigas

Jest już listopad, dni coraz krótsze, często deszczowe, do tego jest zimno i szaro. Kuchnia hiszpańska jednak nawet w takie dni jest kolorowa i dodaje energii. Jednym z moich ulubionych potraw na takie dni, są albondigas en salsa, czyli klopsiki w sosie na bazie wina, cebuli i czosnku. Kiedyś już dałam wam przepis na podobne klopsiki w białym sosie, a teraz czas na sos pomidorowy.

Klopsiki te spotkacie w okresie jesienno – zimowym w menu większości restauracji, a także możecie mieć szczęście i dostać je w formie tapas. Ja je uwielbiam, i mam swój ulubiony bar pod domem, gdzie zaprzyjaźniony właściciel wie i już się nie pyta, po prostu przynosi mały talerzyk klopsików z kieliszkiem dobrego wina.

U nas klopsiki robi się często, bo są nie tylko rewelacyjnym poprawiaczem humory, w dni jak dzisiaj, szare i deszczowe, ale świetnie sprawują się jako obiad do pracy. Można je jeść z chlebem, ziemniaczkami czy ryżem.

klopsiki po hiszpansku

Klopsiki po hiszpańsku

Składniki:

na klopsiki

– 250g mielonego mięsa wieprzowego

– 250 g mielonego mięsa wołowego

– połowa średniej cebuli

– ząbek czosnku

– garść drobno posiekanej pietruszki

– 1 jajko

– 3 łyżki bułki tartej

– sól i pieprz

na sos

– oliwa

– 1/2 cebuli

– 3 ząbki czosnku

– marchewka, drobno pokrojona

– gałązka świeżego rozmarynu

– tymianek

– szklanka wina

– szczypta cukru

– puszka puree z pomidorów, lub pomidorki w całości, które należy z miksować na purée ( ok 400 gram )

– groszek, jak nie macie świeżego może być mrożony,

– sól i pieprz

klopsiki albondigas

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.

Zaczniemy od przygotowania klopsików, które upieczemy w piekarniku. Mięso wkładamy do większej miski, dodajemy drobno pokrojoną cebule, czosnek i pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dosypujemy trzy łyżki bułki tartej. Jajko lekko ubijamy za pomocą widelca, a następnie wlewamy do mięsa. Ponownie dokładnie mieszamy.

Lepimy małe kuleczki z mięsa i wkładamy je do naczynia żaroodpornego, które wcześniej lekko smarujemy oliwą. Wkładamy nasze klopsiki do gorącego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Zobaczycie jak dużo tłuszczu się z nich wytopi, a tym samym nasza potrawa będzie trochę zdrowsza.

Teraz możemy zebrać się za przygotowanie sosu. Na dno garnka wlewamy ok 3 łyżek oliwy. Kiedy oliwa będzie się nagrzewać, kroimy drobno cebule, czosnek i marchewkę, a następnie wrzucamy do garnka. Podsmażamy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Dolewamy wina, wrzucamy zioła ( gałązkę rozmarynu możecie wrzucić w całości, a po ugotowaniu sosu, wyjąc ), cukier około 10 minut.

Kiedy alkohol już wyparuje, wlewamy pomidorowe purée i wsypujemy groszek. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Nasze klopsiki powinny być już upieczone przynajmniej z wierzchu, wiec wkładamy je do sosu, gdzie do końca się ugotują.

Jeżeli wypróbujecie ten przepis, koniecznie napiszcie pod postem jak wam smakowało. Możecie wykorzystać go nie tylko na obiad, ale tez na spotkanie z przyjaciółmi, wystarczy kilka wykałaczek i bagietka.

Jeżeli chcecie wiedzieć co się dzieje w naszej malej hiszpańskiej kuchni na bieżąco, śledźcie nas na instagramie, lub facebooku.

Smacznego !

magda

  • KasiaTapenda

    Jestem za. Dobry tapas 😀
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    • magda

      Mileage dnia !

    • Pozdrawiam Kasiu !

  • bryssska

    pyszne, aromatyczne chce się jeść od samego patrzenia 😉

    • Koniecznie musisz spróbować ! 😀