Nóżki kurczaka z czosnkiem i białym winem

Czosnkowe nóżki kurczaka w sosie z białego wina, to jedno z typowych hiszpańskich obiadów. Czosnek i białe wino są nieodzownymi składnikami w kuchni hiszpańskiej. Do tego troszeczke świerzych ziół i kawałek chleba, i przepyszny obiad gotowy.

Kuchnia hiszpańska jest bardzo prosta i nieskomplikowana. Bazą dla większości dań, są czosnek, rozmaryn, tymianek, wędzona papryka czy wino. Zawsze mamy te składniki w kuchni, bo wiemy, że wystarczy dodać kawałek mięsa czy różnego rodzaju warzywa i powstanie wyśmienite danie.

Dzisiaj postanowiliśmy zrobić nóżki kurczaka, z dodatkiem ziemniaków ( w postacie frytek ) pieczonych w piekarniku, z czosnkiem i tymiankiem.

Nóżki kurczaka z czosnkiem w białym winie

 

Nóżki kurczaka z czosnkiem w białym winie

Na kurczaka

– 6 nóżek kurczaka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– szczypta wędzonej papryki w proszku
– główka czosnku
– kilka gałązek świerzego tymianku
– średniej wielkości cebula
– 100ml białego wina
– kilka łyżek wody
– dwa liście laurowe
– sól i pieprz do smaku

Na ziemniaki

– dwa duże ziemniaki
– 5 ząbków czosnku
– dwie gałązki świerzego rozmarynu
– kilka gałązek świerzego tymianku
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

 

Na pierwszy ogień idą frytki ! Ziemniaki z piekarnika, w kształcie frytek to zdecydowanie zdrowsza opcja od tradycyjnych frytek smażonych na głębokim oleju.

Ziemniaki kroimy w paseczki. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Na dużej blasze do pieczenia, rozkładam papier do pieczenia, albo folie aluminiową. Wkładamy na nią wcześniej pokrojone ziemniaki i dodajemy ząbki czosnku ( wcześniej rozgniecione), gałązki ziół oraz sól i pieprz. Na koniec wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Po 30 minutach skręcamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 7 minut.

frytki z piekarnika

Nóżki kurczaka polewamy lekko oliwą, posypujemy szczyptą wędzonej papryki ( ja używam ostrej papryki, ale nie ma przeszkód i możecie użyć jeżeli wolicie papryki łagodnej), solimy i pieprzymy. Pozostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewamy jedną łyżke oleju na dużej patelni.

Nóżki kurczaka wkładamy na patelnie i smażymy tak długo, aż mięso się zarumieni ( około 15 minut ). Kiedy kurczak już nabierze koloru, wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, świerze zioła i drobno pokrojoną cebulke. Smażymy wszystko przez kilka minut, i następnie dodajemy kilka łyżek wody, co powinno nas uchronić przed przypaleniem cebuli.

Kurczak z czosnkiem i białym winem

Na koniec dodajemy białe wino i wrzucamy liście laurowe. Po kilku minutach kiedy już alkohol wyparuje z sosu, skręcamy ogień na mniejszy i gotujemy wszystko pod przykryciem przez kilka minut.

Podajemy kurczaka z frytkami, a wszystko polewamy lekko sosem.

SMACZNEGO !

Pamiętajcie, że możecie nas też znaleźć na Instagramie.

magda