Paella Valenciana – przepis

Niedziela to ten dzień w tygodniu, kiedy nie ma wymówek i gotujemy zawsze coś pysznego. Dzisiaj był dzień paelli. Wczoraj na targu udało nam się dostać mięso królika i kurczaka, oraz dużą białą fasole.

Paella wyszła pysznie. Przepis, który wam podam poniżej jest na mniej więcej cztery spore porcje.
paella Valenciana
paella valenciana
Jeżeli nie macie specjalnego naczynia do gotowania paelli ( paellera ), możecie zrobić ją na dużej patelni.
 

Paella Valenciana

– 400 g ryżu
– 300 g mięsa królika
– 300 g kurczaka
– szklanka białej fasoli półksiężycowej
– garść fasolki szparagowej tycznej
– dwa pomidory, pokrojone w kosteczkę ( ewentualnie można użyć pomidorów z puszki )
– czosnek
– cebula
– oliwa z oliwek
– litr wody
– sól
– szafran ( ewentualnie kurkuma, lub barwnik spożywczy )
– szczypta papryki w proszku
Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy cebule i smażymy przez kilka minut. Jeden ząbek czosnku kroimy drobniutko i dorzucamy do cebuli, smażymy przez dwie minuty. Dodajemy mięso, wcześniej pokrojone w małe kawałki, posolone. Smażymy tak długo, aż mięso się zarumieni, i posypujemy lekko papryką w proszku. Dodajemy warzywa. Smażymy przez kilka minut, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wszystko wodą. W tym momencie wrzucamy kilka gałązek szafranu i zostawiamy na średnim ogniu na 5 minut. Dodajemy ryż, mieszamy dokładnie by ryż rozprowadził się równomiernie po całej patelni i zostawiamy na około 15 minut.
Podajemy na patelni, razem z kawałkami cytryny do skropienia ryżu.
paella Valenciana

Smacznego !!

magda

  • Dzięki za udział w naszej akcji kulinarnej 🙂