Skrzydełka kurczaka ala Ferran Adrià

Ferran Adrià uważany jest za kulinarnego artystę . Kucharz legendarnego El Bulli, najlepszy kucharz swiata, innowator, zaklinacz smaku, według Times´a jeden z setki najbardziej wpływowych ludzi na swiecie

W zeszłym roku, Ferran Adrià razem z kucharzami z El Bulli wydal ksiazke kucharska. Jeżeli spodziewacie się ksiazki typu Hestona Blumenthal´a to się zawiedziecie. Sławny kucharz podaje w tej ksiazce przepisy na rodzinne gotowanie, nie ma magii, a sprawdzone przepisy na typowe hiszpańskie dania.
By dowiedzieć się więcej na temat Ferran Adria i restauracji polecam, film „El Bulli: cooking in progress”, a tymczasem zapraszam na przepis na skrzydełka kurczaka z pieczarkami ( dla dwóch osób )
Skrzydełka  kurczaka

Skrzydełka kurczaka z pieczarkami

na podstawie przepisu z ksiazki „La comida de la familia” Ferran Adría y el equipo de elBulli
Składniki:
– 6 skrzydełek  kurczaka,
– 120 gram pieczarek
– 4 łyzki oliwy z oliwek
– 5 nieobranych zabkow czosnku,
– listek liścia laurowego
– szczypta zioł prowansalskich
– sol i pieprz do smaku
– 60 ml białego wina
Skrzydełka kurczaka, za pomoca nożyczek dzielimy na pół, a następnie doprawiamy sola i pieprzem. Wrzucamy je na rozgrzana patelnie z oliwa z oliwek i smażymy przez około 30 minut. Dodajemy czosnek i pozostawiamy na średnim ogniu przez następne 5 minut. Dorzucamy zioła, lisc laurowy i zalewamy kurczaka białym winem. Czekamy, az alkohol wyparuje i dodajemy pieczarki. Wszystkie składniki dokładnie ze soba mieszamy i smażymy przez około 2 minuty.
Smacznego !!

magda