Tłusy czwartek i najprawdziwsze churros con chocolate

Witajcie w ten cudowny poranek. W tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia możemy zjeść kila tłustych pączków, faworków… albo tak jak ja można zrobić typowo hiszpańskie śniadanie czyli churros con chocolate.

Przepis na churros jest jednym najprostszych i najbardziej podstawowych. Potrzebujemy jedynie wodę, mąkę i sól. Można je zjeść z gęstą czekoladą lub kawą. Mój przepis jest na tradycyjne churros. Niektórzy lubią dodać jajka, albo proszek do pieczenia…ale wówczas mamy bardziej doczynienia z porra niż churros. Porra jest grubsza i często nadziewana w środku kremem. Churros są chrupiące i nie są słodkie. Mają lekko słonawy smak. Można obsypać je cukrem, cukrem pudrem albo po prostu zamoczyć w czekoladzie.

churros con chocolate

Churros con chocolate

Skład:

– 2 szklanki mąki
– 2 szklanki ciepłej wody
– szczypta soli
– olej do smażenia

Churros tak naprawdę robi się na oko. Cały sekret jest w tym by, tyle samo mąki wymieszać z taką samą ilością wody. Masa powinna być gęsta, gdy jest zbyt płynna wystarczy dodać trochę więcej mąki.

Ciepłą wodę ( nie wrzątek ) wlewamy do dużej miski, lub garnka. Dodajemy mąkę i mieszamy tak długo aż nie będzie dużych grudek. Dodajemy szczyptę soli. Przy użyciu worka do kremów ( z końcówką w kształcie gwiazdki), lub maszynki do robienia churros ( zdjęcia takie maszynki możecie znaleźć na moim facebooku) wyciskamy masę na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim oleju przez kilka minut, aż churros się zarumienią.

Podajemy na ciepło posypane cukrem z filiżanką gorącej, gęstej czekolady !

Wszystkim życzę baaardzo tłustego czwartku !!

Smacznego !!

magda

  • Churros ubóstwiam, pamiętam ich smak z Barcelony!
    I jakie apetyczne zdjęcia 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    • dziekuje ! byly bardzo smaczne na sniadanie 😀