Co zrobić ze starym chlebem ?

Od czasu do czasu zdarzy się, ze chleb się zestarzeje i nie da się już z niego zrobić kanapek. Latem taki chlebek wykorzystujemy na gazpacho, a teraz wiosną kiedy pokazują się na targu pierwsze soczyste pomidory robimy przepyszną pomidorową sałatkę na kolacje.

Wiosenna sałatka z pomidorów i chleba
Składniki:
– kilka kromek suchego chleba ( ja użyłam bagietkę)
– 1/2 kg soczystych małych pomidorków
– czerwona cebula, 
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu z białego wina
– świeży tymianek
– sól i pieprz do smaku

Chleb i pomidory kroimy na kawałeczki. Wrzucamy do miski i zalewamy oliwą i octem. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do miski z pomidorami. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku.

Sałatkę odkładamy na około pół godziny do lodówki.

Smacznego !!

magda

  • + szpinak jak dla mnie, ale i tak ideał 🙂

    • o dobry pomysł z tym szpinakiem. Ja czasami też dodaje zielone pesto, tuż przed podaniem. Pozdrawiam !

  • Muszę spróbować. Na pewno jest pyszne. Pozdrawiam

    • Aniu koniecznie spróbuj – no i przynajmniej nic się nie marnuje 😀 !!

  • Ekstra! W sam raz na zbliżające się ciepłe dni 😉

  • No proszę. Autor plus 5.