Curry z kurczakiem i baklazanem

Witajcie

u nas dzisiaj wyjątkowo wietrzny dzień. Próbowaliśmy wyjść na spacer, ale głowy nam prawie pourywało, więc zdecydowaliśmy się spędzić leniwą niedzielę w domu.

Otworzyłam lodówkę i okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do curry z kurczakiem, którego bardzo dawno nie jedliśmy. Osobiście nie przepadam za ostrymi potrawami i dobrze pamiętam jak po raz pierwszy w życiu zostałam poczęstowana ryżem z curry. Wówczas po pierwszej łyżeczce curry, tak mnie gardło zaczęło piec, że nawet całe opakowanie jogurtu naturalnego nie pomogło uśnieżyć tego uczucia.

Curry z baklazanem i cieciorka

Na szczęście curry nie zawsze musi być bardzo pikantne. Możecie taką pastę przygotować samemu, albo też tak jak ja iść trochę na skróty i kupić już gotową. Ja zawsze kupuje średnio ostre pasty curry, dlatego że jednak troszeczkę pikantnie musi być, a po dodaniu mleczka kokosowego, albo jogurtu da się bez problemu zjeść.

Curry ma to do siebie, że tak naprawdę możecie dodać do niego co tylko chcecie. Moja wersja jest z kurczakiem, ale jeżeli nie jadacie mięsa, bez problemu można kurczaka ominąć, a dzięki ciecierzycy i bakłażanowi wciąż będzie to sycące i smaczne danie.

 

Curry z kurczakiem i bakłażanem

  – cebula

 – pierś kurczaka

 – pasta curry według gustu, ja używam tej

 – jeden bakłażan, pokrojony w kosteczke

 – puszka ciecierzycy

 – puszka pomidorów,

 – puszka mleczka kokosowego

 – garść kolendry

 – olej kokosowy do smażenia

Curry z kurczakiem

Na rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebula będzie już szklista, dodajemy 3 łyżki pasty curry, i odrobine wody. Podsmażamy wszystko dokładnie mieszając przez jakieś 3 minuty.

W tym czasie kroimy piersi kurczaka na drobne kawałeczki i kiedy pasta curry zmiesza się już z cebulką, wrzucamy go na patelnie. Smażymy kurczaka przez około 10 minut, a następnie dodajemy bakłażana. Po kolejnych 5 minutach dodajemy cieciorkę. Zalewamy wszystko pokrojonymi pomidorami z puszki i mleczkiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu przez jeszcze kilka minut.

Ja osobiście lubię curry z tajskim ryżem.

Przed samym podaniem dekorujemy talerz kolendrą.

Jeżeli curry z kurczakiem wyjdzie wam za ostre, dodajcie trochę jogurtu, to powinno pomóc !

Curry z baklazanem i kurczakiem

Smacznego !

magda