dietetyczne fajitas czyli kurczak po meksykańsku

Dzisiaj wszystkie oczy skierowane są na Londyn i początek Igrzysk Olimpijskich. Ja na pewno będę dzisiaj oglądać ceremonie otwarcia, a wy ?

A na obiad dzisiaj coś prostego, smacznego i dietetycznego – Fajitas de pollo czyli paseczki kurczaka ( faja to po hiszpańsku pasek ).

Składniki:

– filet piersi kurczaka ( możecie też użyć wołowinę ) pokrojone w paski, około 1 cm grubości
– 1 czerwona papryka, także pokrojona w paski
– 1 duża cebula, grubo pokrojona
– sól i pieprz do smaku
– dwie łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– olej z oliwy

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, przykrywamy plastikową folią i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wyjmujemy mięso z lodówki i odkładamy na około 20 minut. Chodzi o to by nie kłaść zimnego mięsa z lodówki na rozgrzaną patelnie ( szczególnie ważne jeżeli używacie wołowinę). Rozgrzewamy patelnie, i przekładamy na nią wcześniej zamarynowane mięso i warzywa. Nie dodawajcie oliwy na patelnie, to co jest już w marynacie powinno starczyć. Smażymy około 15 minut.

Tak przygotowane mięso można podawać z meksykańską tortillą, ryżem albo bez niczego ( w tej ostatniej wersji jest to bardzo smaczna, pożywana dietetyczna potrawa! )
 
 Smacznego !!

magda

  • Smakowicie wygląda :))