klopsiki

Dzisiaj na obiad było jedno z moich ulubionych dań, klopsiki w sosie z białego wina. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a klopsiki świetnie smakują z chlebem lub ziemniakami.

Składniki:

na klopsiki:

– 250 gr mielonego mięsa
– jajko
– bułka tarta
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek do smażenia

na sos:
– 2 średnie cebule
– główka czosnku
– szklanka białego wina
– pół kostki rosołowej, do smaku

  Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy razem tak by powstała jednolita masa, a następnie lepimy z niej malutkie kuleczki. Smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwią. W tym samym czasie kroimy cebule, czosnek i wrzucamy wszystko do blendera. Miksując cebule i czosnek, dodajemy szklankę wina. Dzięki kawałkom cebuli sos wyjdzie dosyć gęsty, zalewamy nim klopsiki, dodajemy liść laurowy i pokruszoną kostkę rosołową. Dusimy klopsiki w sosie przez około 20 minut.. i gotowe.

Smacznego !!

magda

  • Mmm, jak pysznie wyglądają…doskonała kolacyjna propozycja 🙂