Kurczak z parmezanem

 

Witajcie w Nowym Roku ! Mam nadzieje, ze dobrze rozpoczęliście 2016 rok. My po świątecznych – noworocznych wakacjach wracamy do naszej kuchni i odkrywania nowych smaków !

W najbliższych tygodniach będzie dużo pomysłów na szybkie obiady do pracy ( jednym z naszych noworocznych postanowień jest codzienny lunch box do pracy), także potrawy z warzywami strączkowymi i moje ukochane zupy ! Jak zawsze szukamy inspiracji, więc dzielcie się swoimi przepisami tutaj w komentarzach, albo na facebooku.

Dzisiaj leniwa niedziela. Przy porannej kawie, zastanawialiśmy się co zrobić z tego co mamy w lodówce bo nikomu nie chciało się iść do sklepu. Pamiętacie przepis na Parmigiane ? Właśnie ten przepis nas zainspirował, i tak na obiad był kurczak i parmezan z prostym sosem pomidorowym.


Piers kurczaka z serem parmezan i some marinera

Kurczak z parmezanem

Składniki:

– dwie piersi kurczaka, przecięte na pół

– pół szklanki bułki tartej

– pół szkanki tartego sera parmegiano

– łyżeczka oregano

– pół łyżeczki czosnku w proszku

– jajko

– łyżka maki

– kulka sera mozzarella ( ucieramy na tarde )

– 5 łyżek startego sera gouda

– sól i pieprz do smaku

–  Świeża bazylia

Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy na pół  i rozbijamy lekko tłuczkiem. Posypujemy solą, i pozostawiamy na kilka minut. W miedzy czasie przygotowujemy sos marinera, przepis na ten sos znajdziecie tutaj.

W glebokim talerzu mieszamy bulke tarta z serem parmegiana, oregano i sproszkowanym czosnkiem. Do drugiego talerza wrzucamy lyzke maki i jajko, oba składniki dobrze mieszamy ze soba, tak by nie było grudek maki.

Kurczaka, tak jakbysmy przygotowywali kotlety schabowe, maczamy najpierw w mace z jajkiem a następnie w bulce tartej. Kładziemy kurczaka z panierka na patelnie z gorącym tłuszczem, i smażymy okoli dwóch minut po każdej stronie ( czasz zalezy jak grube sa kawalki piersi).

Piers kurczaka z serem parmezan i sosem pomidorowym

 

Po usmażeniu, odkładamy kurczaka z panierka na ręcznik papierowy. Przygotowujemy blache do pieczenia. Wykładamy blache papierem do pieczenia, układamy kawalki piersi kurczaka i posypujemy je mieszanka sera mozarella z serem gouda. Nastepnie pieczemy kurczaka z serem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez okolo 10 minut, az ser sie rozpuści i zarumieni.

 

Piers kurczaka z serem parmezan i sosem marinera

Podajemy tak upieczonego kurczaka z sosem marinera. My jedliśmy z salata i pomidorkami koktajlowymi, ale możecie podac z makaronem, ziemniakami, ryzem etc.

Smacznego !!

 

magda

  • ale smakowicie!! uwielbiam takie włoskie klimaty i nowe sposoby na kurczaka 🙂