Lipcowe smaki – bakłażan

Niestety lipiec powoli się kończy, a tym samym mamy środek lata. Nie wiem jak wy, ale ja w letnie dni nie mam najmniejszej ochoty na pracochłonne obiady. Najważniejsze by to co jemy w letnie dni było smaczne, lekkie i szybkie w przyrządzeniu. W upalne dni, ostatnia rzeczą o jakiej myślę to długie godziny w kuchni… o nie, takie gotowanie zostawiam na jesień.

Dzisiaj mam dla was propozycje przepysznego dania, które tak naprawdę powstało przy okazji wieczornego grillowania. W cieple, letnie wieczory, chętnie wyciągamy grilla i wrzucamy na niego ryby, mięso, kiełbaski i rożnego rodzaju warzywa. Jednego wieczoru dorzuciliśmy trochę bakłażana, a ponieważ zostało sporo, postanowiłam wykorzystać go do czegoś nowego następnego dnia na obiad. Grillowany bakłażan jest bardzo miękki, i rozpływa się w ustach. Jest świetnym dodatkiem wszelkiego rodzaju gęstych sosów do makaronów, pizzy czy na chleb.

 

 

Baklazan

 

A oto mój przepis na gesty sos warzywny:

Składniki:

jeden grillowany bakłażan, średniej wielkości

cebula, drobno pokrojona

łyżeczka suchego oregano

łyżeczka suszonej bazylii

kiełbaska ( taka zwykła grillowa)

puszka pomidorów, najlepiej już pokrojonych

pietruszka, drobno posiekana

oliwa do smażenia

sól i pieprz do smaku

Na rozgrzanej patelni z oliwa, podsmażamy cebulkę. W międzyczasie, kroimy wcześniej grillowanego bakłażana i kiełbaskę w kosteczkę. Kiedy cebula jest już miękka, dodajemy kiełbaskę i razem podsmażamy. Następnie wrzucamy bakłażana, posypujemy wszystko suchymi ziołami, oraz do smaku sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy pomidory z puszki ( razem z sokiem). Pozostawiamy na ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut.

 

sos bakłażan

 

Ja podałam ten sos z makaronem, ale świetnie nadaje się tez do ryżu czy chleba.

A wy co najchętniej jecie latem ? Już niedługo dorzucę wam przepisy na pyszne grillowanie w ogrodzie, no bo przecież ile można tylko tych kiełbasek jeść !

 

Bakłażan Sos

Smacznego !!!

magda