łosoś z warzywami w stylu azjatyckim

Lubicie ryby ?

My jemy ryby kilka razy w tygodniu. Uwielbiamy ryby pieczone, grillowane, gotowane, smażone… itd.

Jedna z naszych ulubionych ryb to łosoś atlantycki. Filety łososia są sycące, zawierają duzą porcje omega 3 i mozna je szybciutko przygotować w piekarniku.

łosoś w stylu azjatyckim

Łosoś z warzywami w stylu azjatyckim

Składniki:

– 2 filety z łososia
– kawałek swierzego imbiru
– gałązka selera
– marchewka
– 1/3 czerwonej papryki
– ząbek czosnku
– pęczek swierzej kolendry
– 3 lyzki sosu sojowego
-3 lyzki oleju sezamowego
– limonka
– pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 200 C.
Siekamy drobniutko kolendrę i rozdzielamy łodygi kolendry od listków ( listki użyjemy do dekoracji, a łodygi użyjemy do pieczenia ryby ). Kroimy drobno imbir i ząbek czosnku. Paprykę, marchewkę i seler kroimy w podluzne paseczki.

Ja do pieczenia używam folii aluminiowej, ale mozna tez uzyc specjalny papier do pieczenia. Potrzebne nam będą kawałki folii o dlugosoci okolo 30 cm. Na środku każdego z nich kładziemy filet z łososia. Przygotowane wcześniej warzywa dzielimy na dwie równe czesci i dorzucamy do ryby. Polewamy sosem sojowym i olejem sezamowym oraz posypujemy pieprzem. Na koniec spryskujemy rybę sokiem z limonki i szczelnie składamy folie, tak by sos nie wyplynal.

 łosoś z warzywami

Kładziemy ryby w folii na blasze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez okolo12 minut.

Przed podaniem posypujemy rybę listami kolendry.

Rewelacyjnie smakuje z makaronem ryzowym albo ryzem basmati.

Smacznego !!

magda