Makaron z pieczarkami i szparagami

Idzie wiosna, więc czas zabrać się za wiosenne porządki. Nie było nas tutaj prawie rok, dlatego decyzja o nowym początku z nową, włąsną domeną (jemywdomu.pl) i nowym wyglądem bloga. Mam nadzieje, że zmiany przypadną wam do gustu. Znajdziecie nas również na instagramie, pinterest, no i na facebooku.

U nas w ten weekend, pogoda bardzo wiosenna, no i pierwszy obiad na świerzym powietrzy zaliczony. Ze względu na łądną pogode, nie miałąm ochoty na długie gotowanie, więc wybór padł na makaron z pieczarkami, porem i zielonymi szparagami, obiad szybki, ale też bardzo smaczny.

Makaron ze szpragami

Makaron z pieczarkami i szparagami

Składniki:

– makaron typu spagethi

– jeden por, drobno w paseczki

– 200 gram pieczarek

– kilka szparagów

– 150 ml śmietany, 15%

– świerze gałązki tymianku

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól i pieprz do smaku

– oliwa do smażenia

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwe. Wrzycamy por i podsmarzamy około jeden minuty. Dodajemy szparagi,  a następnie  oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy wszystko na średnim ogniu przez około 7 minut. Wrzucamy kilka gałązek świerzego tymianku, solimy i pieprzymy do smaku.

pieczarki i szparagi

Na koniec wlewamy śmietane i szczypte gałki muszkatołowej w proszku.

Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Smakujemy i jeżeli potrzeba możemy dodać troszeczke wody.

Smacznego !

 

 

 

magda