Mój lunch box – Tagliatelle ze szparagami i czerwonym sosem

Uwielbiam włoską kuchnie !! Wystarczy wymieszać ze sobą kilka świeżych składników by uzyskać przepyszną potrawę! Większość z nich jest bardzo prosta i przepyszna !

Dzisiaj wypróbowałam kolejny przepis z książki Tracey Lawson, „W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole. „. Szukałam przepisu szybkiego, na potrawę którą można zapakować i zabrać do pracy na obiad i postanowiłam posłużyć się przepisem na spaghetti ze szparagami. Zamiast spaghetti, użyłam tagliatelle.

Składniki:

  •  2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 zielonych szparagów, połamanych na kawałki
  • 1 żółta cebula
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów bez skórki, zmiksowane blenderem
  • łodyga selera naciowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 g tagliatelle
  • parmezan

Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy szparagi i cebulę ( drobno posiekaną ). Smażymy tak długo, aż warzywa zmiękną.
 Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje alkohol. Dodajemy sos pomidorowy, szklankę zimnej wody, seler, pietruszkę, sól i pieprz. Sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut.

Przed podaniem mieszamy makaron z sosem i posypujemy świeżo startym parmezanem

SMACZNEGO !!

magda

  • Nie tylko Ty uwielbiasz włoskie dania. Wygląda smakowicie;)

  • Nic dziwnego, ze wloska kuchnia jest jedna z najpopularniejszych na swiecie.