ogórkowo i miętowo

Witam po baaaaardzo długiej przerwie. Byłam ostatnio tak zapracowana że zupełnie nie starczało mi czasu na pisanie. Ale oczywiście gotowałam i fotografowałam…

Przez ostatnie dni dużo się mówiło o hiszpańskich ogórkach. Na szczęście mają się one dobrze, i Hiszpanie wciąż je jedzą…chociaż ich nie kupują…. niezbyt to logiczne, prawda ? No cóż zaraz wam wyjaśnię o co chodzi. Otóż odwiedziłam dzisiaj rano madryckie targowisko, a tam wielki protest rolników, którzy niestety przez całe to zamieszanie nie wiedzą co robic z tonami warzyw. Postanowili więc zorganizowac wielka akcje, i za zakup świeżych warzyw na targu, dostajesz kilogram ogórków za darmo, a jeżeli przyjechałeś samochodem i masz ochotę na więcej chętnie dadzą dwa kilogramy. Oprócz ogórków rolnicy chętnie rozdają różne inne zielone produkty i tak dzisiaj poza zaplanowaną porcją warzyw załapałam się na ogromny pęczek mięty, pietruszki i ogórków.

Z części mięty już powstała miętowo – pomarańczowa herbatka, które wyśmienicie smakuje z lodem.

A oto przepis:
– pęczek mięty
– skórka sparzonej pomarańczy

Wszystko należy włożyć do dzbanka i zalać gorącą woda. Poczekać, aż się zaparzy dodac kostki lody. Dla tych co wolą słodką herbatę mogą dodac cukier trzcinowy albo łyżkę miodu.

A oto efekt :


magda

  • W końcu wyszło na to, że kiełki były winne. Szkoda rolników…