Ratatouille i kuchnia francuska według Joanne Harris

Pamiętacie film „Ratatouille”? A pamiętajcie film „Czekolada” ?

Oba filmy są w moim TOP 10. Oba opowiadają przepiękne historie, pełne uczuć i zapachów. Oba filmy mówią też o kuchni.

Janie Harris to autorka dobrze znanej czytelnikom, i miłośnikom kina „Czekolady”. Przepięknej historii o Vianne, która „zaczarowuje” szare, małe francuskie miasteczko czekoladą. Joanna Harris to także autorka dwóch znakomitych książek kucharskich ” Kuchnia Francuska” i „Francuski Targ”. Obie książki zapewniają ciekawą lekturę, przepiękne fotografie i świetne przepisy.

Sprawdziłam już wiele przepisów z tej książki i wiele z nich gości w moim codziennym menu. Jednym z takich przepisów jest właśnie przepis na Ratatouille.

Potrzebne nam będzie:

–  oliwa z oliwek
– 2 czerwone cebule, pokrojone w kosteczkę
– 2 ząbki czosnku,
– 2 czerwone papryki, pokrojone w kawałeczki
– 2 bakłażany, pokrojone na małe kawałki
– 3 cukinie, pokrojone
– 2 puszki pomidorów w puszcze, albo jedna duża
– 400 ml wody
– garść oregano
– pęczek pietruszki
– sol i pieprz do smaku

 Do garnka, z rozgrzana oliwą z oliwek dodajemy cebule i czosnek. Smażymy przez ok 3 minut, aż cebula się zarumieni. Dodajemy paprykę, bakłażany i cukinie. Wszystko razem dusimy, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru. Następnie dodajemy pomidory, wodę i przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek.

Danie to podajemy na ciepło. Świetnie smakuje z ryżem, cuscusem albo kawałkiem bagietki.

SMACZNEGO !!

magda

  • gin

    Joanne Harris jest genialna – czytałam jej „Czekoladę”, „Jeżynowe wino” i „Dżentelmenów i graczy” (ta ostatnia zrobiła na mnie bardzo duże wrażenie). Nie wiedziałam, że napisała też książki kucharskie. Ale chyba nie przetłumaczono ich na polski… W każdym razie jakbym mogła, z pewnością bym po nie sięgnęła 🙂