Szybki obiad – Spaghetti alla Carbonara

To już ostatnie dni moich wakacji. W poniedziałek trzeba wracać do pracy… ach szybko minęło. Nie miałam dzisiaj ochoty na jakieś wielkie gotowanie. Chce wykorzystać ostatnie godziny lenistwa. W ciągu ostatnich 3 tygodni udało mi się przeczytać 7 książek, co uważam za duży sukces.

Przepis na Spaghetti Carbonara jest szybki i prosty. To chyba najszybszy makaron jaki udało mi się przyrządzić. Podane składniki są na dwie osoby. Makaron powinno się podać zaraz po ugotowaniu.

Składniki:

– oliwa z oliwek
– 250 gr boczku, pokrojonego w kosteczkę
-2 jajka
– pół szklanki tartego parmezanu
– pół opakowania makaronu ( najlepiej spaghetti )

Nastawiamy wodę na makaron ( lekko osoloną ), a następnie gotujemy makaron wg zaleceń na opakowaniu. Pamiętajcie, że makaron najlepiej smakuje al dente. Na patelni smażymy boczek, tak długo aż się zrobi chrupiący.

Do małej miseczki rozbijamy jajka, wrzucamy 1/4 szklanki parmezanu, a następnie mieszamy. Kiedy makaron jest już gotowy, przekładamy go do większej miski, dodajemy boczek i jajka. Szybko wszystko mieszamy, ewentualnie dodajemy do smaku więcej parmezanu i pieprz.

Prawda, że proste ?!

Smacznego !!

magda