Warzywna lazania

Weekend to czas na eksperymenty w kuchnii. Od dłuższego czasu miałam ochote by przerobić klasyczny przepis na lazanie, na bezmięsny. Bardzo podoba mi się akcja Meat Free Monday, i dlatego też u mnie w domu coraz częściej szukamy przepisów na potrawy gdzie na pierwszym planie są warzywa, czy rośliny strączkowe. Nawet nie wiem kiedy, okazało się że nasza dieta bardzo się zmieniła. Wciąż jemy mięso, ale szczególnie w ciągu tygodnia sięgamy chętniej po potrawy warzywne.

Lazania warzywna

Po kilku próbach, zdecydowanie mogę powiedzieć, że moja ulubiona warzywna lazania ma w swoim przepisie szpinak i bakłażana.

Warzywna lazania

( 4 porcje )

– opakowanie makaronu typu lazania

– bakłażan

– 200 g świerzego szpinaku

– 100 ml wody

– sól i pieprz

– oliwa z oliwek

– łyżeczka suchego oregano

– tarty ser mozarella, lub inny nadający się do pieczenia

– dwie łyżki tartego sera chedar

Na sos pomidorowy:

– drobno pokrojona cebula

– dwa ząbki czosnku, drobniutko pokrojone

– łyżeczka przecieru pomidorowego

– 400g pomidorów z puszki ( ja użyłam takich już pokrojonych)

– łyżeczka cukru

– sól i pieprz do smaku

– łyżeczka suszonego oregano

Piekarnik nastawiamy na 180C.

Bakłażana kroimy na cienutkie kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Smażymy przez kilka minut, a następnie solimy i pieprzymy. Dodajem suszone oregano. Jak bakłażan będzie już miekki, dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Dodajemy wode i pozostawiamy na małym ogniu, aż szpinak będzie ugotowany.

Tak przygotowane warzywa, odkłamy na bok do miseczki. Patelnie czyścimy papierowym ręcznikiem i dodajemy oliwy z oliwek. Wsypujemy wcześniej poszatkowaną cebule i czosnek i lekko podsmażamy przez kilka minut. Jak cebula zacznie się szklić, dodajmey łyżeczkę przecieru pomidorowego i rozprowadzamy go dokłądnie po całęj patelnii mieszając razem z cebulą i czosnkiem. Wlewamy pomidory z puszki i pozostawiamy na kilka minut. Kiedy sos zacznie się gotować skręcamy ogień. W tym momencie dodajemy łyżeczke cukru, sól i pieprz do smaku oraz oregano. Sos jest już prawie gotowy, ja lubie go jeszcze zostawić na jakieś 7 minut by wszystkie aromaty i smaki mogły się połączyć.

W między czasie przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy na spód troszeczke sosu pomidorowego, i układamy pierwszą warstwe makaromu (ja używam makaronu, którego nie trzeba gotować przez pieczeniem). Pokrywamy makaron bakłażanem ze szpinakiem, następnie polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem mozzarella. Przykrywamy wszystko kolejną warstwą makaronu, i znowu warzywa, sos i ser mozzarella. Na koniec trzecia warstwa makaronu, sos pomidorowy, ser mozzarella i odrobina sera cheddar ( używam sera cheddar,tylko ze względu na kolor ostatniej warstwy, jeżeli nie chcecie wystarczy użyć tartej mozzarelli, lub innego sera).

Lazanie pieczemy przez około 30 minut, w 180 st C.

 

 

warzywna lazania

 

lazania warzywna

 

Dajcie znać jak wam się podoba moja warzywna lazania.

A może podzielicie się waszymi ulubionym przepisami na lazanie ?

Smacznego !

 

magda