Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym

Bardzo lubię przyprawy. Często one goszczą w mojej kuchni. Zamiast dużej ilości soli, wolę dania przyprawić różnego rodzaju przyprawami. 

Już wczoraj zapowiedziałam wam przepis na wieprzowinę w sosie słodko – kwaśnym. Jest to przepyszne, proste danie, które gości u nas dosyć często. 
Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym
( przepis na podstawie „Każdy może gotować” Jamie Oliver )
Składniki:
– 300 gr wieprzowiny ( jeżeli tak jak ja nie użyjecie polędwicy wołowej, a inny kawałek który często jest twardszy, warto mięso ugotować w gorącej wodzie przez około 30 minut, wówczas mięso będzie bardzo soczyste i będzie rozpływać się w ustach )
– 1 cebula
– 1 papryka ( pokrojona na małe kawałeczki )
– kawałeczek imbiru ( około 0,5 cm )
– 1 ząbek czosnku
– kolendra
– olej z orzeszków archaidowych
– 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
– 3 łyżeczki sosu sojowego
– 1 puszka ( 225 g ) ananasa w kawałkach
– 2 łyżeczka octu winnego
– 2 łyżeczki sezamu
– kropelka tabasco 
– pieprz do smaku
Mięso kroimy w kosteczkę, około 2 cm. Obieramy i drobno kroimy cebulę, paprykę, imbir i czosnek. Liście kolendry, drobniutko siekamy.
Rozgrzewamy wok albo większą patelnie, i wlewamy łyżkę oleju archaidowego. Dodajemy mięso i przyprawę 5 smaków i smażymy tak długo, aż mięso lekko się zarumieni. Mięso przekładamy do miseczeki, a wok ( patelnie ) przecieramy ręcznikiem papierowym. Dodajemy trochę oleju archaidowego, i wcześniej przygotowane warzywa. Wszystko smażymy przez około 2 minuty. Wlewamy sos sojowy, ananas i wieprzowinę. Polewamy wszystko octem balsamicznym, dodajemy kropelkę sosu tabasco i posypujemy pieprzem ( jeżeli brakuje soli, dodajemy trochę więcej sosu sojowego ). Aby zredukować sos, należy potrawę pozostawić na ogniu na kilka minut, aż sos się zagęści. 
Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym
Wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym ja podaję z ryżem. Po nałożeniu potrawy, posypujemy sezam i kolendrą.
SMACZNEGO !!

magda

  • ja też mało solę, a przepisy Jamiego bardzo lubię, więc cieszę się na widok tego przepisu 🙂

    • polecam spróbować i zamiast soli używać sosu sojowego. Pozdrawiam