Wiosenna sałatka z quinoa i pesto

Wiosna rozpieszcza nas. Pogoda sprawia, że coraz więcej czasu mamy ochotę spędzać na świerzym powietrzu, dlatego też odstawiamy na bok skomplikowane potrawy i główne miejsce na naszym stole zajmują warzywa i owoce. Jednym z moich ulubionych ostatnio obiadów jest wiosenna sałatka z quinoa i pesto domowej roboty.

Do tego przepisu, używam własnej roboty pesto z rukoli. Możemy tę sałatke jeść zamiast ziemniaków czy ryżu jako dodatek do mięsa, ale ja poprostu uwielbiam ją jako główne danie. Wiosenna sałatka z quinoa i pesto jest według mnie świetnym pomysłem na obiad do pracy, ponieważ jest dobra na ciepło (zaraz po ugotowaniu ), ale też jest bardzo smaczna na zimno.

Quinoa to inaczej komosa ryżowa, pochodzi z ameryki łacińskiej, ale od jakiegoś czasu można coraz częściej znaleźć ją w europejskich sklepach. Ziarna komosy są bardzo zdrowe, no i oczywiście smaczne.

Wiosenna sałatka z quinoa i pesto

 

Wiosenna sałatka z quinoa i pesto

– 100 gram ziaren quinoa ( komosy )

– pokruszony ser feta ( około 50 gr )

– 10 pomidorków cherry

– garść liści rukoli

– łyżka domowej roboty pesto z rukoli ( ewentualnie możecie użyć inne zielone pesto )

Gotujemy ziarna quinoa według przepisu na opakowaniu ( podobnie jak ryż, czy inne ziarna powinniśmy je gotować w proprcji 1×2 ).

W międzyczasie w miseczce kruszymy serek feta. Pomidorki cherry kroimy na ćwiartki i wsypujemy do miski z serkiem, a następnie polewamy wszystko pesto z rukoli.

Kiedy ziarna quinoa będą już ugotowane, odkładamy garnek na kilka minut, by quinoa ostygła. Wrzucamy je do miski z fetą i pomidorkami, dodajemy liście rukoli, i wszystko mieszamy.

Wiosenna sałatka z quinoa i pesto

Smacznego i pamiętajcie, że możecie oglądacie nasze eksperymenty kulinarne codziennie na instagramie!!

 

 

magda