Zupa z chorizo i ciecierzycą

Jeszcze kilka tygodni temu pisałam wam, że jedyne na co mamy ochote to porcja sałatki i szklanka wody z cytryną, bo upały odbierały nam apetyt. No cóż nadszedł październik, a wraz z nim dni jak dzisiejszy. Szare niebo od rana, przelotne deszcze czyli czas na ciepłe skarpetki i dobry film. Powiem wam szczerze, że już steskniłam się za jesiennymi warzywami takimi jak buraki, kapusta, kalafior i owocami czyli dużym wyborem jakbłek, gruszek czy śliwek. Pomimo szarości za oknem, na talerzu jest wciąż kolorwo.

Zupa z chorizo i ciecierzycą

 

W październiku na naszym stole króluje ciecierzyca i soczewica, no i oczywiście moje ukochane dania jednogarnkowe czyli takie, które robią się praktycznie same. Przez najbliższe kilka tygodni będziecie mogli zobaczyć dużo gęstych zup i gulaszy czyli dań, które rozgrzewają nas od środka i sprawiają, że czujemy się bardzo domowo.

Jednym z jesiennych hitów jest zupa z ciecierzycą i chorizo czyli hiszpańską kiełbaską wieprzowa z papryką. Ciecierzyca, inaczej groch włoski to roślina strączkowa o wielu właściwościach zdrowotnych dlatego jeżeli jeszcze nie stosujecie jej w waszej diecie, tej jesieni polecam koniecznie spróbować.

Chorizo zupa z ciecierzyca

Zupa z ciecierzycą i chorizo

– czerwona papryka, drobno pokrojona

– dwa ząbki czosnki

– oliwa

– kiełbaska chorizo

– 400 g ugotownej ciecierzycy

– łyżka przecieru pomodiorowego

– łyżka łagodnej papryki w proszku

– czerwona papryka, drobno pokrojona

– 1 duży ziemniak, lub dwa mniejsze pokrojone w kosteczke

– 1 marchewka, pokrojona wg uznania

-dwie garści świerzego szpinaku

– 150 ml białego wina

– 350 ml bulionu warzywnego

– pietruszka do posypania

Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dorzucamy chorizo, pokrojone na mniejsze kawałki. Cały czas miszając, smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego i papryki w proszku i wlewamy białe wino.

Gotujemy wszystko przez kilka minut, aby alkohol wyparował z wina. Następnie wsypujemy ciecierzycę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy reszte składników, pomijając szpinak, który należy dodać na samym końcu. Wszystkie warzywa powinny być przkryte wodą, więc jeżeli potrzeba dodajcie trochę. Zupę należy gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na samym końcu przychodzi czas na dodanie szpinaku.

Zupa z chorizo i ciecierzyca

Zupa ta najlepiej smakuje z dobrym chlebem. Ja lubię kromki chleba lekko podpiec, i posmarować czosnkiem, a następnie skropić oliwą. Zupę na talerzu posypujemy świeżą pietruszką i tak mamy dużą dawkę witamin na obiad czy kolację.

Prawda, że proste ?Jestem ciekawa czy macie jakie są wasze ulubione dania jednogarnkowe ? Jadacie je jesienią ?

Smacznego !!!

 

magda