Foccacia

Letnie śniadania mają to do siebie, że wystarczy nam kawałek chleba, dobrej jakości oliwa, kubek zielonej herbaty i już można zaczynać dzień. A co kiedy zamiast chleba FOCCACIA, z bardzo czerwonymi i soczystymi pomidorkami, czarne oliwki i troszeczke rozmarynu ? Jak dla mnie REWELACJA !
 foccacia

Pamiętacie przepis na pizze ? Zawsze zostawiamy troszeczkę ciasta, by później upiec focaccię. To co zostało wkładamy do głębszgo naczynia żaroodpornego. Uklepujemy ciasto i palcem wyciskamy dziury ( jest przy tym fajna zabawa), wkładamy następnie pomidorki koktajlowe i czarne oliwki ( możecie też zamiast pomidorków użyć na zmiane zielone i czarne oliwki). Posypujemy wszystko świerzym rozmarynem, i lekko skrapiamy oliwą.

Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na około 25 minut, lub do czasu aż ciasto będzie zarumienione.

focaccia

Foccacia najlepiej smakuje z dobrej jakości oliwą z olwiek, do której wcześniej wkładamy zgnieciony czosnek i gałązki rozmarynu.

Smacznego !!

focaccia2

Przez następne dwa tygodnie będzie cisza na blogu, bo przed nami duża uroczystość do której musimy się przygotować i niestety nie będę miała czasu na pisanie postów czy jakieś większe gotowanie, ale już we wrześniu nowe projekty, o których pomału was będę informować na facebooku . Pomimo ciszy tutaj zachęcam was do śledzenia konta na instagramie, gdzie jak zawsze będzie spora dawka zdjęć !

Do zobaczenia we wrześniu !!

 

magda