Kaszka manna na mleku

Jak dobrze rozpocząć tydzień ? Zdecydowanie od dobrego, rozgrzewającego śniadania !

Jesienią dni są coraz krótsze, poranki zimne i szare. W takich warunkach, zdecydowanie ciężej polubić poniedziałkowe poranne wstawanie. Niestety, wstać rano do pracy trzeba, a gdy zaczniemy pozytywnie poniedziałek, to i reszta tygodnia będzie łatwiejsza.

Latem moje śniadanie to zazwyczaj kromka chleba z czosnkiem i pomidorem, ale o tej porze roku mam ochote na coś ciepłego. Jakiś czas temu odkryłam na nowo smak kaszki mannej i co jakiś czas robię ją na śniadanie. Gdy byłam mała uwielbiałam z sokiem z malin, teraz ekseprymentuje z różnymi owocami.

Kaszka Manna przepis

Kaszka manna na mleku z sosem śliwkowym

2 łyżki kaszki mannej

250 ml mleka

szczypta soli

1 żółtko

sos owocowy do polania

W małym garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszke i energicznie mieszamy trzepaczką. Wsypujemy szczyptę soli. Na koniec, gdy kaszka zaczyna już gęstnieć, wrzucamy żółtko i szybckiutko wszystko mieszamy.

Rozlewamy kaszkę na dwa talerzyki i polewamy sosem owocowym.

Kaszka manna ze śliwkowym sosem

Sos śliwkowy

– 3 śliwki, bez pestek

– łyżeczka brązowego cukru

– łyżka wody

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojone śliwki, posypujemy je cukrem i smażymy cały czas mieszając. Jeżeli cukier zaczyna się za bardzo przypalać, polewamy wszystko odrobiną wody. Kiedy śliwki są już miekkie, wrzucamy wszystko z patelnii do głębszego naczynia i miksujemy przy użyciu blendera.

Tak powstałym, gęstym sosem polewamy kaszke manną. Możecie go równierz użyć do naleśników lub owsianki. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego !!

Jestem ciekawa jakie są wasze ulubione jesienne śniadania, dajcie znać w komentarzach !

 

magda