jabłka

W kuchni w koszyczku leżą sobie jabłka. Przez kilka dni zastanawiałam się co by z nich zrobić…. no i padło na jabłuszka z kruszonką czyli jabłkowe crumble.

Przepis na crumble jest bardzo prosty. Wystarczy pól godziny i deser gotowy. 
Składniki:
na kruszonkę

– 100 g maki
– 2 łyżki brązowego cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g zimnego masła
Wsypujemy suche składniki do miski, dodajemy masło i wszystko razem mieszamy. Najlepiej jest to zrobić ręcznie. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do plastikowej torebki i umieszczamy w zamrażalniku.
owoce

– 4 średniej wielkości jabłka
– sok z jednej cytryny
– garść łupanych włoskich orzechów
– cynamon i cukier waniliowy
Jabłka kroimy na małe kawałeczki i polewamy je sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy, cynamon i cukier waniliowy. Tak doprawione owoce umieszczamy  w naczyniu w którym będziemy je zapiekać ( ja użyłam dwa małe naczynia ). Posypujemy naczynia wcześniej przygotowana kruszonka. Jeżeli wyszło wam za dużo kruszonki, nie ma problemu, ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodowce.
Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez około 15 minut ( albo do czasu gdy crumble będzie zarumienione )
Smacznego !!

magda