W niedzielne popołudnia często przychodzi chęć na tak zwane “coś słodkiego”. W takich momentach, szybko zaglądam do lodówki i jeżeli znajdę tam jajka to na pewno przygotujemy crema catalana czyli krem kataloński.
Uwierzcie, nie ma nic prostszego od tego kremu.
![]() |
Krem Kataloński |
Crema Catalana
(na 3 porcje)
Składniki:
– 3 żółtka
– 250 ml pełnego mleka
– 60ml śmietany, 35%
– skórka cytryny i pomarańczy
– laska cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
– 45g cukru
– 10g skrobi kukurydzianej
![]() |
Mleko i śmietanę wlewamy do garnka i gotujemy razem z cynamonem, anyżem, laską wanilii, skórką pomarańczy i cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. W tym samym czasie, w dużej misce mieszamy żółtka, cukier skrobie kukurydzianą. Następnie odcedzone przez sitko mleko, wlewamy do miski z żółtkami jajek wszystko dobrze ze sobą mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, przez cały czas energicznie mieszając. Krem powinien przypominać swoją konsystencją budyń. Wlewamy do małych miseczek i odstawiamy by krem wystygł.
Przed podaniem, jeżeli macie w domu palnik do przypalenie, posypcie krem cukrem i ostrożnie podpieczcie wierzch kremu. Zobaczycie jaki niesamowity zapach będzie unosił się po waszym domu !
Jeżeli nie macie palnika, nic straconego. Wystarczy zrobić troszeczkę karmelu i polać nim krem.
A wy macie jakieś sprawdzone przepisy na szybkie desery ?