Gazpacho – hiszpański chłodnik

Od jakiegoś już czasu mieszkam w Hiszpanii, i poznaje kuchnie tego słonecznego kraju. Niestety bardzo rzadko przyrządzam hiszpańskie potrawy. Postanowiłam to zmienić i zaczęły się poszukiwania oryginalnych przepisów, na typowe potrawy.

Na pierwszy ogień poszło Gazpacho Andaluz. Jest to zdecydowanie najelpsza potrawa na letnie upały.  W przeszłości gazpacho było zupą biedaków, której głównymi składnikami były suchy chleb, oliwa z oliwek, ocet winny i świeże warzywa. W zależności od regionu, gazpacho może mieć różny smak trochę inny smak. Czasami jest ono bardziej czosnkowe, czasami pomidorowe czy też paprykowe. W ostatnich latach, popularne jest gazpacho z dodatkiem truskawek czy arbuza.

Ja przyrządziłam dzisiaj tradycyjne gazpacho andaluzyjskie. Przepis jest bardzo prosty, szybki i tani. Ważne jest by wykorzystać najlepszej jakości warzywa.

 

Gazpacho - hiszpański chłodnik

Gazpacho

-5 dojrzałych pomidorów (wyparzone i obrane se skorki)
– ogórek
– średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– czerwona papryka

– zielona papryka
– kawałek suchej bagietki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 4 łyżeczki octu winnego ( albo soku z cytryny)
– sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do większej miski ( zostawiamy na boku trochę poszatkowanej cebuli, troszeczkę ogórka i papryki do dekoracji ). Dodajemy kawałki suchego chleba i polewamy wszystko octem i oliwą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera i odstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki.

Gazpacho zawsze podajemy schłodzone, ewentualnie można dodać kostki lodu.

Smacznego !!!

 

magda