Tortilla de patatas ( tortilla española )

Tortilla de patatas należy do klasyków kuchni hiszpańskiej. Można ja jeść na śniadanie, albo jako tapas. Możemy  ja znaleźć w każdym barze czy restauracji hiszpańskiej.

Podstawowymi składnikami tortilli są jajka i ziemniaki, poza tym możemy dodać cokolwiek chcemy..cebula, cukinia, szparagi, chorizo. Ja osobiście lubię klasyczną wersje z cebulka. Kanapka z tortilla jest świetnym pomysłem na wycieczkę.
tortilla de patatas, omlet hiszpański

Tortilla de patatas

Składniki:
– 2 obrane ziemniaki, pokrojone w drobna kostkę
– 3 jajka
– 1 cebula ( pokrojona w piórka )
– sol i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek
Do zrobienia tortilli potrzebna nam będzie dobra patelnia, do której nie będa przywierać ziemniaki i jajko. Najlepsza jest średniej wielkości patelnia teflonowa albo ceramiczna.
Na rozgrzaną patelnie dodajemy lyżeczkę oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojone ziemniaki z cebulą. Wszystko delikatnie solimy i smażymy  na wolnym ogniu, tak długo aż ziemniaki beda miękkie ( około 10 minut ). W osobnej misce rozbijamy jajka i mieszamy je z solą i odrobiną pieprzu.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dodajemy je do miski z jajkami. Patelnie przecieramy kuchennym ręcznikiem i dodajemy odrobinkę oliwy z oliwek. Patelnie stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy jajka z ziemniakami i cebulą. Trzeba uważać by spód tortilli nam się nie przypalił. W momencie kiedy po bokach tortilli jajka beda już scięte, przykrywamy patelnie większym talerzem i przekładamy na druga stronę. Ten moment jest zdecydowanie najtrudniejszy i przyznam się szczerze ze tutaj praktyka czyni mistrza. Smażymy po drugiej stronie przez okolo minute… i gotowe !
Smacznego !

magda