Przeszukałam książki kucharskie i znalazłam dziecinnie prosty przepis w “The Tuscan Sun Cookbook “ Frances i Edward’a Mayes.
A oto przepis na gnocchi de patate Frances Mayes lekko zmieniony przeze mnie ze względu na moc mojego piekarnika.
Składniki:
– 6 średniej wielkości ziemniaków
– łyżeczka soli
– szklanka mąki ( plus mąka do posypania stołu )
Nastawiamy piekarnik na 300 C. Wkładamy ziemniaki w mundurkach i pieczemy je przez około 60 minut. Po tym czasie, ziemniaki powinny być już miękkie, a skórka powinna odchodzić bez problemowo. Odstawiamy ziemniaki na chwile na przestygnięcie. W tym czasie możemy przygotować sos do gnocchi. Ja wybrałam sos pomidorowy. Nie mam standardowego przepisu pomidorowego. Zazwyczaj jest to miks warzyw i przypraw, które akurat znajdują się w mojej kuchni. Nigdy nie solę anie nie pieprze sosu, a to dlatego, że ser którym posypujemy potrawę jest już wystarczająco słony.
Składniki na mój dzisiejszy sos pomidorowy:
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– jedna suszona papryczka chili
– szczypta suszonego oregano
– puszka pomidorów ( 400g )
– ewentualnie szczypta cukru do smaku
Podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę. Wsypujemy suszone oregano i wszystko zalewamy pomidorami z puszki. Jak sos już się zagotuje, miksujemy wszystko za pomocą blendera i zostawiamy przez 5 kolejnych minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu sosu, nasze ziemniaki powinny już ostygnąć. Obieramy je ze skórki, opłukujemy w zimnej wodzie i posypujemy solą. Do dużej miski wsypujemy mąkę i ziemniaki. Używając naszych rąk, oba składniki mieszamy ze sobą tak by powstała jednolita masa. Obsypujemy stół i dłonie mąką, a następnie rolujemy wałeczki o grubości mniej więcej 2 cm. Następnie rozdzielamy rękoma, albo kroimy na małe kawałeczki ( wielkości oliwek ) i wrzucamy do osolonego wrzątku. Z tego przepisu wychodzi około czterech porcji. Dobrze jest ciasto ugotować partiami. Ja gotowałam 4 razy. Czekamy, aż gnocchi wypłyną na powierzchnie i gotujemy przez kolejne dwie minuty. Następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu.
Gnocchi z tego przepisu rozpływają się w ustach !
Smacznego !!