Gęsty indyjski sos, robiony z sezonowych owoców i warzyw to chutney. Chutney jest świetnym dodatkiem do mięs. Przepis który wam tutaj pokazuje na chutney z arbuza pochodzi z programu Gary Rhodes na Karaibach, i polecam go jako dodatek do polędwiczek wieprzowych nacieranych kawą.

Chutney można przygotować jesienią, a potem delektować się nim w zimowe wieczory, wspominając smaki lata.

chutney z arbuza

Skład:

– 1/2 średniego arbuza
– 150 ml octu winnego
– 1 łyżeczka mielonego imbiru
– 100 g cukru trzcinowego
– 1 liść laurowy
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki tabasco

Odkrawamy miąższ arbuza od skórki, usuwamy pestki i przekładamy go do blendera. Arbuza miksujemy, a następnie przelewamy do garnuszka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż się zredukuje do połowy. Ugotowany sos przecedzamy przez sitko.
Teraz odkrawamy jasny pasek miąższu, i kroimy go w kostkę o boku około 0,5 cm. Biały miąższ wrzucamy do osobnego garnka, wsypujemy cukier i dodajemy ocet. Wszystko doprowadzamy po raz kolejny do wrzenia. Dodajemy imbir, czosnek i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż biała część arbuza będzie miękka. Doprawiamy sosem chili i wlewamy wcześniej przygotowany sok z arbuza. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu tak długo, aż chutney zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Za zaproszeniem venidle dorzucam ten przepis do akcji Awangarda smaku 🙂

Awangarda Smaku