Jamie Oliver i niedzielny obiad czyli pieczone piersi kurczaka

Jamie’s 30 minutowe dania są doskonałe na niedzielny obiad. W niedziele mam zazwyczaj czas i chęci na spróbowanie czegoś nowego. Przepisy Jamiego są proste i szybkie, a na dodatek zawsze wychodzą.

Dzisiejsze danie to piersi kurczaka obwinięte paskami bekonu, pieczony z pomidorami koktajlowymi i cytryną na podstawie przepisy z książki “30 minut w kuchni” Jamiego Olivera. Jak na pewno wiecie pieczone pomidory są niesamowicie soczyste i słodkie, a cytryna powoduje że kurczak robi się bardzo soczysty i po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

– 4 filety z piersi kurczaka
– 4 plastry bekonu
– suszone oregano
– słodka papryka
– łyżka masła
– 1 cytryna
– 300 g pomidorów cherry
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Nastawiamy piekarnik na 250 C.

Piersi kurczaka nacieramy przyprawami i oliwą z oliwek, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnie z roztopionym wcześniej masłem. Smażymy przez około 5 minut, aż obie strony kurczaka będą zarumienione. W tym samym czasie należy przygotować naczynie żaroodporne. Wkładamy do niego cytrynę ( pokrojoną na 4 części ) i pomidory, oraz kurczaka wraz z sosem z patelni. Wcześniej przygotowane plastry boczku kładziemy na piersi kurczaka. Naczynie żaroodporne wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i wszystko razem pieczemy przez około 15 minut.

Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!

magda