Idzie wiosna, więc czas zabrać się za wiosenne porządki. Nie było nas tutaj prawie rok, dlatego decyzja o nowym początku z nową, włąsną domeną (jemywdomu.pl) i nowym wyglądem bloga. Mam nadzieje, że zmiany przypadną wam do gustu. Znajdziecie nas również na instagramie, pinterest, no i na facebooku.
U nas w ten weekend, pogoda bardzo wiosenna, no i pierwszy obiad na świerzym powietrzy zaliczony. Ze względu na łądną pogode, nie miałąm ochoty na długie gotowanie, więc wybór padł na makaron z pieczarkami, porem i zielonymi szparagami, obiad szybki, ale też bardzo smaczny.
Makaron z pieczarkami i szparagami
Składniki:
– makaron typu spagethi
– jeden por, drobno w paseczki
– 200 gram pieczarek
– kilka szparagów
– 150 ml śmietany, 15%
– świerze gałązki tymianku
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz do smaku
– oliwa do smażenia
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnie dodajemy oliwe. Wrzycamy por i podsmarzamy około jeden minuty. Dodajemy szparagi, a następnie oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy wszystko na średnim ogniu przez około 7 minut. Wrzucamy kilka gałązek świerzego tymianku, solimy i pieprzymy do smaku.
Na koniec wlewamy śmietane i szczypte gałki muszkatołowej w proszku.
Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Smakujemy i jeżeli potrzeba możemy dodać troszeczke wody.
Smacznego !