Tydzień z zupą – zupa warzywna z soczewicą

Zimą lubię gęste zupy. Lubię czerwoną soczewicę za jej smak, strutkure ale też za to że bardzo szybko się gotuje. Soczewicy nie trzeba namaczać przez noc, wystarczy 15 – 20 minut gotować i już jest mięciutka. Jest ona źródłem witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, cynku i miedzi. A jak dodamy do niej jeszcze kila warzyw, wszystko zalejemy wodą to mamy talerz pełen witamin.

Zupa warzywna z soczewicą
( na podstawie przepisu Jamiego Oliviera “Każdy może gotować” )

Składniki:

– 250 g czerwonej soczewicy
– cebula
– 3 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 10 pomidorków cherry
– 200 gram świerzych liści szpinaku
– szczypta suszonego imbiru
– 1 por
– 1 gałązka selera
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

Kroimy marchewkę ( w kosteczkę ), seler, cebulę, por i czosnek. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Warzywa dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy cebula będzie już zarumieniona dodajemy imbir, pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry i soczewicę. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładanie wszystkie składniki, tak by nam się nic nie przypaliło i pozostawiamy zupę pod przykrywką na wolnym ogniu na 10 minut. Dodajemy liście szpinaku i dalej mieszamy.

Sprawdźcie czy zupa jest dobrze przyprawiona, a w razie potrzeby dodajcie soli lub pieprzu.

SMACZNEGO !!!

a to jest kolejny przepis, który dorzucam do zimowej akcji na przepisy z warzywami strączkowymi

magda