Tydzień z zupą – zupa z soczewicy przyprawiona curry Gordona

Czas na kolejną pyszną zupę, która idealnie pasuje na zimowe wieczory.

W mojej kuchni można znaleźć dziesiątki przypraw z różnych zakątków świata. Przyprawy często służą pomocą, gdy chcemy zrobić “coś z niczego”. Dzisiejsza zupa, jest zupą prostą, a jej sekretem jest dobór przypraw. 
Zupa z czerwonej soczewicy z przyprawą curry
( przepis pochodzi z książki “Ultimate cookery course” Gordon Ramsay )

Skład:
– 250 g czerwonej soczewicy
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku 
– 1 łyżeczka kuminu
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– 2 łyżeczki przyprawy garam masala
– 2 łyżeczki suszonego imbiru
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
– 800 ml bulionu drobiowego
– pieprz i sól do smaku
– małe opakowanie naturalnego jogurtu ( bez cukru !! )
Do garnka z rozgrzaną oliwą dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż cebula zarumieni się. Wsypujemy przyprawy i łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wszystko mieszamy i smażymy przez około 2 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę i bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Na małym ogniu gotujemy zupę przez około 25 – 30 minut, aż soczewica zmięknie ( nie przykrywamy garnka ). Po upływie tego czasu, warto spróbować i sprawdzić czy nie brakuje soli lub pieprzu i doprawić do smaku. 
Połowę zupy, wlewamy do głębokie naczynia i przy użyciu blendera miksujemy. Zmiksowaną soczewicę wlewamy do garnka z resztą zupy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.
Zupa z czerwonej soczewicy z curry
Podajmy na ciepło, z łyżeczką jogurtu i ozdabiamy kolendrą.
Jest to zupa, która przeniesie was w krainę kolorowego Bollywoodu….
SMACZNEGO !!!

a przepis ten dopisuje do Zimowej edycji na warzywa straczkowe zorganizowanej przez Malwine

magda